Sajamski dani od 15. do 31. oktobra

Časopis Kinoteka, br. 54-56

Časopis Kinoteka, br. 54-56

Grupa autora

Izdavač: Jugoslovenska kinoteka

Žanr: Publicistika, Domaći pisci

10%

10%

za 3

Cena: 200,00 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 162,00 din

Dostupnost po knjižarama

Naslovnu stranu novog, štampanog izdanja, časopisa Kinoteka krasi lik Rudolfa Valentina, povodom održavanja 23. Festivala nitratnog filma.

U letnjem trobroju čitaoce očekuju eseji o nekadašnjoj svetskoj zvezdi Marleni Ditrih i našoj glumačkoj divi Nedi Spasojević, kao i intervjui sa aktuelnim glumcima – Sigorni Viver i Nikolom Đuričkom.

Nitrat 23 obeležava i tekst o reditelju Dzigi Vertovu, tu su i detalji sa proslave Dana kinoteke – 6. juna, ali i niz tekstova o nedavno preminulim filmskim umetnicima.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić u uvodniku skreće pažnju i na novu restauraciju u okviru projekta A1 Kinoteka – kultni film „Bal na vodi“ (1985) Jovana Aćina, a tim povodom časopis prenosi kritiku filma iz pera nezaboravnog Ranka Munitića, koja nas podseća na tadašnju percepciju tog, po domaćim standardima osamdesetih godina, nesvakidašnjeg ostvarenja.

U ovom broju mogu se saznati detalji o proslavi Dana Kinoteke – 6. juna, koji je obeležen tradicionalnim uručenjem nagrada i otvaranjem 23. Festivala nitratnog filma, kao i šta su tom prilikom izjavili dobitnici Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke – reditelj Slobodan Šijan, direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo i nekadašnji dugogodišnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović i dobitnici Plakete – novinarka Miona Kovačević, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš Dejan Dabić i kino-operater Kinoteke Petar Durović.

Direktor Kinoteke Pantelić istakao je na svečanosti da je i Kinoteka dobila visoko priznanje – Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja ICOM proglasio je Jugoslovensku kinoteku za najbolji muzej u 2020. godini.
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2021.

Ćirilica

Mek

28 cm

A242060

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare