Pad Berlinskog zida i ujedinjenje Nemačke: trideset godina posle
Facebook Share Twitter Share

Pad Berlinskog zida i ujedinjenje Nemačke: trideset godina posle

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 990,00 din

Cena i do: 801,90 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 802,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Ovaj artikal nije dostupan u knjižarama

Oktobra 1990. Nemačka se ujedinila posle pune četiri decenije podele kao posledice poraza u Drugom svetskom ratu. Godinu dana ranije 1989, srušen je Berlinski zid. U žestokom, do tada neviđenom stampedu stotine hiljada građana sa obe strane granice, nestao je jedan od najvećih, a možda i najveći simbol hladnog rata; simbol političkog, vojnog, ideološkog i svakakvog drugog sučeljavanja Istoka i Zapada, dvaju blokova na čijem su čelu bile dve vodeće svetske sile – Sovjetski Savez i Sjedinjene Amričke Države.

To su bili događaji koji su promenili tok evropske, pa i svetske istorije; menjala se politička karta sveta, nestajale su jedne, a pojavljivale se druge, nove države, često nasilnim putem, upotrebom oružja.
Od tih, devedesetih godina prošlog veka, do dana današnjeg, uporno i sa pravom se ponavlja krilatica da posle rušenja Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke, više ništa nije isto. Svet je danas nešto sasvim drugo, drastično se razlikuje od onog u kome smo živeli do tada. Nažalost, najčešće ne u pozitivnom smislu kako su to narodi Evrope želelu, nadali se i očekivali.
Ovu knjigu napisao je neposredni svedok istorijskih zbivanja s kraja prošlog i početka ovog veka, dugogodišnji šef spoljnopolitičke redakcije Tanjuga i dopisnik iz Sovjestkog Saveza, Đorđe Milošević.
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2021.

319

Ćirilica

Tvrd

20 cm

A235188

9788651517573

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora