Alternativna medicina i alternativna tela
Facebook Share Twitter Share

Alternativna medicina i alternativna tela

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 550,00 din

Cena i do: 445,50 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 446,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Ovaj artikal nije dostupan u knjižarama

Prilog izučavanja dalekoistočnih koncepata telesnosti

U radu se razmatraju procesi i sociokulturne implikacije inkorporiranja eksternih kulturalnih elemenata kroz uticaj praktikovanja dalekoistočnih isceliteljsko-meditativnih tehnika na promene predstava o telesnosti i odnosa prema njoj u savremenoj Srbiji. Usvajajući fenomenološke i sociokonstruktivističke postavke, autorka razmatra odnos između kartezijanskog shvatanja čoveka i predstava i načina tretiranja tela prisutnih u okviru dalekoistočnih isceliteljsko-meditativnih tehnika koje se danas praktikuju u Srbiji.

Etnografski podaci iz različitih delova sveta daju nam uvid u varijabilnost načina percepcije telesnosti. Lingvističke i semantičke kategorije sa kojima se susrećemo u sopstvenoj ili u nekoj drugoj kulturi, ukazuju nam na moguće načine percipiranja telesnosti, manje ili više slične dominantnim zapadnim naučnim konceptima. Ta različitost ideja o tome šta je telo – da li ono podrazumeva samo fizičku, materijalnu manifestaciju, ili je zapravo koncept koji uključuje fizički i duhovni, emotivni, mentalni i energetski aspekt, ili pak samo neki od njih – omogućava jedno šire sagledavanje problematike i razumevanje kako pojedinac u okviru nekog sociokulturnog konteksta percipira i doživljava svoje i tuđe telo/telesnost i kako se u odnosu na to pozicionira u svetu oko sebe.

Dešava se često da predstave o telesnosti koje potiču iz drugih i drugačijih kulturnih miljea međusobno korespondiraju, utiču jedne na druge i pritom menjajusvoje oblike, svoje sadržaje i značenja, ali i uobičajene načine tretiranja tela. Izučavanje ličnog (telesnog) iskustva i emocija u antropologiji, pruža niz mogućnosti za analizu različitih sociokulturnih fenomena. Tako, na primer, problematizovanje telesnosti u diskursu medicine pruža vrlo značajan uvid u odnos između individualnog iskustva i sociokulturnog poretka, prvenstveno u nastojanju da se ustanovi na koji način odnosi čoveka, s jedne strane, i životne sredine, socijalnih, kulturnih, bioloških i lingvističkih faktora, s druge strane, utiču na iskustvo zdravlja pojedinca ili neke društvene zajednice.
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2018.

70

Latinica

Mek

17 cm

A229799

9788691499549

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare