Facebook Share Twitter Share

Borislav Pekić: život buntovnika

10%

10%

za 3

Cena: 770,00 din

Cena i do: 623,70 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 624,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Suizdavači: Catena mundi i „U ime naroda za slobodnu Srbiju“

Recenzenti: prof dr Predrag J. Marković, dr Bojan Dimitrijević, Ljiljana Pekić.

Borislav Pekić: život buntovnika je knjiga Srđana Cvetkovića o životu velikog pisca i čoveka, autentičnog butnovnika s razlogom. Pred čitaocima je biografija čoveka čija žrtva treba da bude uzor svima kojima su nacija i demokratija u srcu.

Ilustrovano autentičnim fotografijama.

Borislav Pekić: život buntovnika knjiga je koja se odavno čekala. Na pristupačan i jednostavan način, argumentovano i potkrepljeno dokumentima, Srđan Cvetković napisao je kulturno-političku biografiju jednog od najvećih srpskih pisaca druge polovine 20. veka. Cvetković je pažljivo obradio ključne momente u Pekićevom životu koji su oblikovali njegov politički profil.

Predatna Jugoslavija, ratno detinjstvo i prvi susreti sa komunističkim represalijama temeljno su odredili Pekićev antitotalitarizam. U poznom gimnazijskom periodu autor Zlatnog runa aktivno se borio za demokratske vrednosti. Raznosio je opozicioni časopis Demokratiju, učestvovao u đačkim kružocima i na razne načine aktivnim i pasivnim otporom pokušavao da odloži neizbežno. Formativne godine života proveo je na komunističkoj robiji, što je uticalo, posredno ili neposredno, na sva njegova potonja dela.

Cvetković zatim prati Pekićevu misao i akciju kroz duge godine pripovednog stvaranja, preko londonskih godina, sve do reaktiviranja u političkom životu Srbije. Jedan je od retkih, ako ne i jedini koji je bio među poslednjim borcima za demokratiju neposredno posle 1944, a da je učestvovao i u reaktiviranju Demokratske stranke 1990. godine. U tom smislu, njegova smrt bila je jedan od težih udaraca za autentičnu demokratiju u Srbiji. 
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2020.

150

Ćirilica

Mek

21 cm

A229530

9788663431386

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare