Običaji i pesme Srba u Turskoj: u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru
Facebook Share Twitter Share

Običaji i pesme Srba u Turskoj: u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru

10%

10%

za 3

Cena: 2.999,70 din

Cena i do: 2.429,76 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 2.430,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Saizdavaštvo sa Udruženjem folklorista Srbije i Maticom Srpskom, prevod teksta sa ruskog i dodatak rečniku Vesna Smiljanić Rangelov

Ivan Stepanovič Jastrebov (1839–1894) proveo je svoj radni vek na Balkanu kao diplomatski predstavnik Ruske carevine, i ostao je zapamćen kao veliki prijatelj srpskog naroda. Dužnost ruskog konzula u evropskoj Turskoj omogućila je Jastrebovu, pasioniranom istraživaču, da proputuje i upozna Staru Srbiju, Makedoniju i Albaniju, i da ih svestrano izuči.

Zbirka Jastrebova predstavlja sam vrh etnografske i folklorističke nauke u XIX veku. Bez ove zbirke i studije, zasnovane na ličnom i temeljnom uvidu u srpsku usmenu tradiciju na Kosovu i Metohiji i u Staroj Srbiji, ne može se integralno predstaviti meritum srpske usmene kulture, pregled varijanata, opis običaja i obreda, te uobličiti slika prohujale i zaboravljene prošlosti.

Knjiga Običaji i pesme Srba u Turskoj jeste obimna zbirka, ali i etnološka studija, pisana starijim jezikom i specifičnom leksikom. U prevodu na srpski jezik bilo je veoma važno sačuvati arhaična značenja pojmova iz narodne kulture, ali i ukazati na zanimljiv jezik i ritam Jastrebovljeve rečenice.

Posle toliko vremena, Jastrebovljeva knjiga, kao nekim čudom, izranja iz zaboravljene prošlosti, sjajna i moćna, uzbuđujuća i blistava, predstavljajući nam danas ceo jedan izgubljeni svet, koji još uvek živi u nama.
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2020.

676

Ćirilica

Tvrd

23 cm

A228505

9788651924913

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora