Besplatna isporuka za porudžbine iz Srbije.

Revolucija i legitimnost

Revolucija i legitimnost

Srđan Starčević

Izdavač: Čigoja

Žanr: Publicistika, Politika

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 1.000,00 din

Sa popustom i do: 810,00 din (ušteda: 190,00 din)

Otvarajući knjigu pitanjem „Zašto revolucija?“ autor nam dobacuje u lice citat Renea od Šatobrijana, savremenika i svedoka dve revolucije, Francuske buržoaske revolucije i Julske revolucije iz 1830, kojim pisac „Memoara s onu stranu groba“ izražava sumnju u mogućnostopstanka društva izrazitih nejednakosti nakon što su revolucionarne promene odbacile idejni prtljag „starog režima“ i ukinule vrednost verske utehe za patnje na ovom svetu. Taj navod najavljuje suštinski uzrok političkih pobuna i revolucija, kako ga shvata i izlaže autor. Starčević se rado vraća starim, a večno svežim i životnim političkim filozofima, pronalazeći u njihovim delima jedan isti i njihovim udruženim autoritetima podržani uzrok pobuna i revolucija – društvenu nejednakost pod kojom pate stvarni čovek, vrlina i pravda.

– Ilija Kajtez

Nesporno je da su legitimne revolucije koje su uvele vladavinu prava uspostavile jednakost i ravnopravnost građana pred zakonom, uvele podelu vlasti, omogućile funkcionisanje političkog pluralizma i, što je najvažnije, uspostavile institucionalni okvir koji građanima garantuje slobode i ljudska prava, i pojedinačna i kolektivna. Sloboda pokazuje kako završava revolucionarna promena, sloboda je test na osnovu kojeg se vidi da li je revolucija napravila veliki pomak u državama koje su je doživele. Ako se slobode garantuju, i kada nisu ugrožene, onda je ta revolucija uspela na najbolji način da pribavi legitimitet pomoću dobrih zakona, odnosno legaliteta koji garantuje građanima njihova prirodna, politička i socijalno-ekonomska prava. Ovakvim legalitetom revolucija pribavlja i legitimitet...

– Čedomir Čupić

Autor temi prilazi na sistematičan način, s izraženom svešću da se složene društvene pojave mogu najbolje sagledati ako se primeni interdisciplinarni pristup, zbog čega on poseže za znanjima sociologije, istorije, političke antropologije, socijalne psihologije i istorije političke filozofije, s ciljem da sintetizuje dosadašnja naučna saznanja i stvori dobru polaznu osnovu za pokušaje pružanja naučnog razumevanja različitih aspekata revolucije i njene potencijalne legitimnosti.

– Vukašin Pavlović
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2020.

302

Ćirilica

Mek

25 cm

A223499

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

499,00 din 399,20 din

407,00 din 325,60 din

1.199,00 din 959,20 din

2.105,00 din

1.684,00 din

Ušteda: 421,00 din