GROMOVNICI

GROMOVNICI

Aleksandar Stamenković

Izdavač: CFP Apostrof

Žanr: Drama, Domaći pisci

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 869,00 din

Sa popustom i do: 703,89 din (ušteda: 165,11 din)

Gromovnici su, i posle četvrt veka od prvog izdanja, roman savremene tematike, habitualno vezane za urbani prostor. To je priča o odrastanju na periferiji industrijskog grada početkom 80-ih godina prošlog veka, koja predočava neusaglašenost kognitivnog, intelektualnog razvoja sa moralnim i socijalnim, unutar jednog samodovoljnog i sporomislećeg društva u eroziji sopstvenih vrednosnih okvira i njihove autistične referentnosti.

U fokusu je banda maloletnika koju čine tri mladića i dve devojke. Oni su deca istog kraja grada, iste ulice, pobačaji iste škole. Roman je pripovedan u prvom licu, alter ego je vođa bande „Gromovnici“ Aleksandar Mitrović. On nam govori o svom intelektualnom razvoju i moralnoj retardaciji usled pobune putem destrukcije. Njegov odnos sa devojkom Majom, članicom bande, ispisuje dirljivu, toplu, ali nemoguću ljubavnu priču, jer su njih dvoje, veoma nalik jedno drugom, spojeni u zlu. Njegov odnos sa drugom devojkom iz bande, Nelom, predstavlja nedorečeni erotizam i neželjenu vezu sa seksipilnom, ali priglupom, nesrećnom i potom za sav život unakaženom devojkom. Tu su još njegov rival unutar bande, inteligentni, lukavi i zlu okrenuti Boban, kao i priglupi, moralno indiferentni Šami, na čije se razorne pesnice banda oslanja u težim situacijama. Put destrukcije i nasilja kao jedini način pobune nameće se kao samorazumljiv u kontekstu socijalne sredine u kakvoj odrastaju.

Gromovnici su jedna tužna priča o bezizlazu dece pogubljene na periferiji industrijskog grada, koja suočena sa moralnom bedom društva i licemerjem države, sopstveni smisao pronalaze u nasilju i destrukciji.

Roman Gromovnici je ujedno i omaž rokenrolu, pre svega grupi Jethro Tull i njenom frontmenu Janu Andersonu.

Zamimljivo je da je u trenutku publikovanja prvog izdanja, prvenca Aleksandra Stamenkovića, 1998. pokojni Miodrag Pavlović je u kraljevačkoj Povelji ukazao na Gromovnike kao na jedini na srpskom jeziku pažnje i pomena vredan roman mlađeg pisca u to vreme. Kritičar Arbutina takođe se afirmativno izrazio, a prikaz knjige pojavio se na engleskom jeziku u časopisu The World Literary Today, US published etc
 

nav-id:

Kategorija:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

A223492

Knjige

334

Latinica

Mek

20 cm

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

825,00 din 668,00 din

1.165,00 din 932,00 din

880,00 din 712,80 din

2.870,00 din

2.312,80 din

Ušteda: 557,20 din

Od istog autora