Znaci raspoznavanja

Znaci raspoznavanja

Dragan Hamović

Izdavač: Catena Mundi

Žanr: Publicistika, Domaći pisci

+10%

za 3

10%

Redovna cena: 660,00 din

Sa popustom i do: 534,60 din (ušteda: 125,40 din)

Znaci raspoznavanja: prilozi za samorazumevanje srpske književnosti je nova knjiga dr Dragana Hamovića, pesnika, esejiste i istoričara književnosti. Analizirajući dela nekih od naših najznačajnijih pisaca, Hamović daje odgovor na pitanje: može li književnost da se ne opire obezličenju, a da ostane književnost? Ima li srpska književnost resursa za to? Jer, „imperijalne težnje današnjice sasvim su drugačije: potopiti sve u okean globalne kulture, unifikovati i podvlastiti glasove, bez znakova raspoznavanja“.

Knjiga je nastavak već poznatog Puta ka uspravnoj zemlji.

Hamović u uvodu knjige postavlja pitanje o smislu književnosti u doba savremenog imperijalnog obezličenja. Koji su znaci raspoznavanja kojima se srpska književnost odupire ovoj uravnilovci postmodernog tipa? Ima li ona snage za to?

Hamović je obuhvatio nekoliko pisaca i tematskih celina. Bavio se elementima slovenske samosvesti u poeziji Vojislava Ilića, ali i slovenskom samosvešću moderne srpske poezije. Pokazao je da velika tema slovenskog nasleđa nije bila samo kapric romantičarske omladine već trajna preokupacija srpske književnosti i kulture.

Za istorijskom svešću Hamović je tragao u prozi Milutina Milankovića i u delu Milana Kašanina. Dvojica prečanskih Srba, svako na svoj način, doprineli su nemerljivo istorijskom pamćenju u našoj kulturi, a to im je retko bilo priznavano.

Među pesnicima druge polovine 20. veka, posebna pažnja posvećena je Branku Miljkoviću, Jovanu Hristiću i Branislavu Petroviću. Na pronicljiv način, Hamović je pokazao da je tema nacionalnog nasleđa bila veoma važna u poeziji tragično nastradalog pesnika. Istovremeno, detaljna analiza Hristićevog i Petrovićevog dela pokazuje da tradicija iz koje jedan pesnik zahvata može biti i šira i raznorodnija.

Među pesnicima koji su posebnu pažnju posvetili odnosu prema srpskom jeziku i njegovim mogućnostima, Hamović se bavio Matijom Bećkovićem. Takođe, tu je i rad o nezaobilaznom Milosavu Tešiću, posvećeniku i tragaocu za savršenim stihom. Oba pesnika, na svoj način, u zatomljenim slojevima jezika pronašli su sopstvene znake raspoznavanja, sasvim lične i sasvim prepoznatljive.

Ovi pesnici, nastavlja Hamović, imali su i svoje posvećene tumače, o kojima je u ovoj knjizi takođe reč: Radivoje Mikić i Jovan Delić.

Konačno, kao svojevrsna nadogradnja cele knjige, a time i dopuna njenog teorijskog stanovišta, u sedmom delu su priloženi tekstovi o Svetom Savi i početku našeg kulturnog sećanja, te o fenomenu kulturnog nacionalizma. 
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

Knjige

2020.

260

Ćirilica

Tvrd

21 cm

A219375

Artikal nema komentare

Artikli na akciji

899,00 din 687,74 din

1.100,00 din 891,00 din

990,00 din 801,90 din

2.989,00 din

2.380,64 din

Ušteda: 608,36 din

Od istog autora