Uvođenje u Hilandar
Facebook Share Twitter Share

Uvođenje u Hilandar

Cena: 1.199,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 2.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Uvođenje u Hilandar je izuzetna i znalački napisana knjiga koja će služiti na korist svima, bez obzira da li zahvaljujući njoj stupaju u imaginarno, ili pomoću nje započinju realno putovanje u jedinstveno „carstvo bez krune,“ na Svetu Goru Atonsku i u manastir Hilandar.

Njen autor, Vladeta Janković, poznat je širokoj srpskoj akademskoj i čitalačkoj javnosti i televizijskoj publici. Pouzdan je tumač izvora duhovne i kulturne baštine evropske civilizacije, koji nas uvek nagrađuje svojim temeljnim znanjem i erudiciom, a neizostavno i lepim stilom pripovedanja. Veštinom pobrojanih spisateljskih vrlina i simfonijom dinamičnog teksta sa preko 400 biranih ilustracija, starih i savremnih fotografija, od kojih su mnoge nastale kao monaška rukodelja, Uvođenje u Hilandar čitaocu pruža zadovoljstvo koje se prelazi u jednom dahu i kome se on ponovo vraća, kao što i sam Hilandar uvek iznova privlači svoje poklonike.

Predstavljajući nam istoriju i znamenitosti svetogorskih manastira, njenu „prestonicu“ Kareju, skromne pustinjačke kolibe na Karulji, i na kraju sam Hilandar, biser srpskog duha unutar čudesnog sveta Bogorodičinog vrta, Vladeta Janković nas ne vodi samo kroz događaje, umetnička i graditeljska dela, monaški život i povest o čudotvornim ikonama. Iako nam pomaže da sve to obuhvatimo i primimo sa razumevanjem, dočaravajući nam čudesnu privlačnost Hilandara za savremenog čoveka, od nebrojenih i bezimenih poklonika pa sve do naslednika engleskog prestola, autor nam nenametljivo otrkiva i sopstveni opit. Pripovedanje je začinjeno kada treba i taman koliko treba autentičnim sećanjima iz četrdesetogodišnjeg iskustva hilandarskog i svetogorskog putnika i poklonika.

Završavajući knjigu autor nam svedoči da „dotakavši hilandarsko tle, mnogi se kući vraćaju ozareni, neki zamišljeni, malo ko ravnodušan, a valjda niko sasvim isti kakav je došao. Tu su mnogi okrepili dušu, a uvek će biti i onih koji su je, ne znajući to ni sami, zapravo našli.“ Tajna ovog odnosa, davanja i primanja, svakako je najbolja preporuka da se Uvođenje u Hilandar, kompozicija bogate reči, slike i utisaka, učini sopstvenim iskustvom.
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2019.

419

Ćirilica

21 cm

A217579

9788677680978

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare

Od istog autora