Noć knjige 9–11. jun 2023.

Ambasadori
Facebook Share Twitter Share

Ambasadori

20%

Cena u knjižarama: 1.227,60 din

Cena na sajtu sa popustom i do: 982,00 din

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Sredovečni Amerikanac Streter odlazi u Pariz sa zadatkom da vrati kući Čeda Njusama, sina svoje imućne verenice koji, po njenom mišljenju, predugo uživa u inostranstvu, umesto da se priključi porodičnom biznisu. Međutim, „ambasador“ ne zatiče iskvarenog vetropira u kandžama raskalašne pariske dame, kako je mladićeva majka očekivala, već naprotiv ­– razboritog čoveka koji je u dodiru sa novom kulturom umnogome sazreo, te Streterova diplomatska misija da mladića vrati u rodni industrijski grad u Masačusetsu sada dolazi u ozbiljno iskušenje. I sam naprosto očaran pariskim životom i prefinjenom evropskom kulturom, glavni junak će početi da preispituje uskogrude svetonazore društva iz kojeg potiče, što će ga staviti u naizgled bezizlaznu poziciju između sopstvenih dužnosti i želja.

Ambasadori, roman koji je sam Henri Džejms smatrao svojim najuspelijim, bio je ispred svog vremena kada je objavljen početkom prošlog veka, a ni danas nimalo nije izgubio na aktuelnosti. Ova univerzalna priča o čoveku srednjih godina koji, rastrzan između dve različite kulture, doživljava ličnu transformaciju, uticala je na mnoge autore, posebno na Patrišu Hajsmit i njen roman Talentovani gospodin Ripli. Besprekoran, ali zahtevan stil (zbog kojeg je više od 40 godina prošlo nezapaženo to što su u engleskom izdanju knjige dva poglavlja greškom bila odštampana obrnutim redosledom!), mnoštvo kompleksnih likova i moderni književni postupci čine ovaj roman nezaobilaznim remek-delom svetske književnosti.
 

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2020.

529

Latinica

Mek

20 cm

A217574

9788660700010

Prosečna ocena

5

(1)
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0

07. septembar 2021.

Nemanja Novičić

Štivo je za 5 zvezdica a izdanje za dve. Izdavač se opredelio za sabijeni format koji značajno otežava čitanje naročito krajeva rečenica štampanih na levoj strani preloma. Ambasadori zaslužuju bolje izdanje.

Od istog autora