Skupljači perja
Facebook Share Twitter Share

Skupljači perja

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 900,00 din

Cena i do: 729,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Ovaj artikal nije dostupan u knjižarama

Pred nama je filmski scenario Aleksandra Petrovića koji IK Prometej objavljuje povodom 50 godina od nagrade „Grand prix special“ (1967) za film „Skupljači perja“.

„Petrovićev tekst je, razume se, zamišljen kao predložak za filmsko oblikovanje i tako ga pre sbega valja i čitati. Specifično „filmske“ naznake teksta postaju razumljive za onoga ko je film video. Tek kada uporedimo literarnu podlsogu filmske tvorevine sa tom tvorevinom samom, postaje nam do kraja jasno od kolikog su značaja slika i zvuk za konačno oblikovanje celine filmskog dela. Bogatstvo boja i oblika koje nam Petrovićev film nudi, povremeno ravnih paleti velikih slikara, toliko je i takvo da autoru polazi za rukom da likovnu ravan filma gotovo osamosstali, otprilike onako kao što je Crnjanski osamostaljivao ritmičko-melodijsku ravan svoje proze.

Izdvajanje likovne dimenzije filma postiže Petrović i povremenim likovnim odstupanjima i umetnicima u vidu pojedinih sekvenci, smišljeno na taj način usporavajući ritam radnje i time ujedno zastirući i prigušujući filmsku poruku. Ovakvim postupkom umetnička vrednost filma samo se uvećava, jer kazivanje postaje indirektnije i posrednije.

I u oblikovanju muzičke ravni filma Petrović se pokazao kao pravi majstor. Ne samo što lepota sa dobrim ukusom odabranih muzičkih ilustracija znatno uvećava bogatstvo umetničkih efekata, nego sa svoje strane utiče o na već pomenuto prigušivanje i zastiranje poruke, utoliko pre što Petrovićeve ilustracije nikad nisu doslovne i direktne.

Sve dakle kada se sabere, objavljivanje scenarija za Skupljače perja dobrodošao je povod da se još jednom skrene pažnja na impresivni filmski opus ovog našeg stvaraoca i da se i tako doprinese da Aleksandar Petrović konačno dobije ono mesto koje već odavno zaslužuje.“ Nikola Milošević

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2017.

158

Ćirilica

Tvrd

A165280

9788651512882

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare