Prijava|Registracija|Pomoć
delfi
delfi knjizare
korpa
želje
KnjigeStrane knjigeMuzikaeDenVideo igreGiftUdžbeniciVestiAkcijeKnjižare

BOŽANSTVENE TORTE

Jelena Jovin

Žanrovi: Hrana i piće

Izdavač: Prometej, Novi Sad

ISBN: 9788651505617
Broj strana: 217
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Format: 34 cm
Godina izdanja: 2010
ID: A025683
Opis
Recepti, istorija i sećanja iz detinjstva sa receptima bez glutena.

Ova bogato ilustrovana knjiga objašnjava kako da napravimo neke od najlepših i najukusnijih torti na svetu, koristeći prirodne, kvalitetne sastojke, koji mogu da se nabave u lokalnim prodavnicama.
Zadivljujuće fotografije svake torte otkrivaju božanstvene filove, neodoljivo primamljive strukture testa, i inspirišuće kreativne dekoracije.
Recepti su detaljni, razloženi u korake koji se lako prate, i prilagodjeni korišćenju u skromno opremljenim kuhinjama. Uvod u recepte detaljno objašnjava najkritičnije postpupke i ukazije na najčešće greške. Tako i početnik u pravljenju torti, kao i pravi kulinarski ekspert, može, prateći ove recepte, da impresionira čak i najkritičnije oko i ukus.
Knjiga sadrži autorov lični izbor najčuvenijih i najpopularnijih torti iz delova Evrope sa najdužom tradicijom pravljenja torti: Francuske (Baiser), Nemačke (Schwarzwalder Kirschtorte), Švajcarske (Crna šuma), Austrije (Sachertorte), Madjarske (Dobos torta), kao i ostalih zemalja iz podunavskog regiona na koje je bečka tradicija finih torti i kolača ostavila trajan uticaj, uključujući i autorovu rodnu Srbiju.
Ovo je knjiga bez premca za osobe sa alergijom na gluten, ili osobe koje izbegavaju brašno. Neki od ovih nenadmašnih recepata prirodno ne sadrže gluten, rezultat visoko cenjene tradicije korišćenja mlevenih oraha umesto brašna u mnogim delovima Evrope. Ostali recepti iz ove knjige sadrže vrlo malo brašna, i lako se mogu prepraviti u recepte bez glutena. Nijedan od recepata ne sadrži sodu bikarbonu niti prašak za pecivo.
Od izuzetne gorko-slatke ištorije šećera i čokolade, kroz sjaj vodećih evropskih dvorova, do porodičnih stolova običnih ljudi: Deo knjige o istoriji torti, njihovih sastojaka, kao i socijalnog razvoja evropskog društva koji je omogućio da torte sa najotmenijih evropskih dvorova predju na stolove svih društvenih klasa, daje novu dimenziju ovim slatkim uživanjima.


Odrasla sam u Vojvodini, ravnici plodne Panonske nizije, gde se uvek dobro jelo. Uz bečke šnicle, nemački poheraj, kobasice i štrudle, mađarski gulaš, paprikaš i džigernjače, srpsku gibanicu, sarmu i ostala jela grčkog i turskog porekla, sastavni deo moga detinjstva bile su i torte.

Torte su smatrane za vrhunske poslastice i nijedan rođendan, ili bilo koja druga proslava, nisu mogli da prođu bez njih. Naše mame i bake su se trudile da zadovolje želje porodičnih sladokusaca. A mi, deca, smo pomagali u kuhinji, sa glavnim zadatkom da oližemo mutilice, kašike i posude u kojima su se pripremala jaja i filovi. Tako sam od malih nogu počela da učim tajne ovog posla, a torte su zauzele posebno mesto u mom pamćenju kao deo najdragocenijih uspomena iz detinjstva.

Kada sam 1990. godine dospela u Boston u Americi, na poslediplomske studije, osim očekivanih kulturnih različitosti, čekalo me je i dodatno iznenađenje: ako bih poželela parče torte, morala bih sama da ga napravim. Naše torte su tamo bile poznate kao „evropske filovane torte” ili „torte bečkog stila”, i mogle su da se nabave samo u luksuznim hotelima i restoranima. Saznala sam da sam imala sreću da odrastem u Podunavlju, delu sveta gde se izgradila i odnegovala tradicija domaćeg pripremanja najfinijih torti na svetu. Nasleđe vuče korene iz zlatnog doba Austrougarske, kada su se najpoznatiji evropski kuvari, koji su služili na dvorovima i po palatama tadašnjih bogataša, utrkivali u kreiranju novih, što kremastijih, sočnijih i maštovitijih poslastica. Sa industrijskom revolucijom, omasovljavanjem bogatog društvenog sloja i novom modom otmenih kafea u bečkom stilu, u kojima su počele da se serviraju, ove elitne torte su postepeno dospele na stolove većine ljudi postajući deo života i običaja. Delimično zbog samih torti, a delimično iz nostalgije, počela sam intenzivno da se bavim prikupljanjem, isprobavanjem i usavršavanjem ovih dragocenih recepata, kao i istraživanjem istorije razvoja ovih vrhunskih dostignuća domaće kuhinje.

Ova knjiga je ideja moga muža, zaljubljenika fotografije i jednog od najvećih obožavalaca vrhunskih torti koga sam ikada upoznala. Projekat smo započeli kada nam se rodila treća devojčica. Tada nam je u pomoć došla moja mama koja je sa nevericom posmatrala kako aranžiramo sto u kuhinji, postavljamo osvetljenje i dekor, i žurimo da što više uradimo između dva dojenja. „On samo hoće da mu se svakog vikenda prave torte!” bilo je njeno prvobitno mišljenje. Ali, kroz tri godine je oduševljeno držala u ruci prvu verziju knjige u čijim počecima je i sama učestvovala, uz laskavi komentar moga muža: „Evo, sada vidite! Zar sam mogao da dozvolim da ovakvo svedočenje o sposobnosti, požrtvovanosti i ljubavi naših majki ostane nezapisanoa O tome ceo svet treba da čuje!”

U knjizi su moje varijante recepata za najpoznatije torte, kao i neke manje svetski poznate, ali jednako božanstvene torte šireg podunavskog regiona, prilagođene za pripremu u skromnim uslovima domaće kuhinje i sa sastojcima koji mogu da se nabave u lokalnim prodavnicama.

Pored vrhunske poslastice, meni su torte i veza sa širokim nebom i ravnicom moje Vojvodine, srećnim i spokojnim detinjstvom i lepim sećanjima na moju baku i sve voljene koji mi u mom novom domu u Americi nedostaju.

Zahvaljujem se svima koji su pomogli da se ova knjiga ostvari, naročito našem dragom susedu Robertu Kuku za neprocenjivu pomoć oko fotografije i prijateljici Karol Šuker za nebrojene sate uložene u proveru recepata.
Jelena Jovin

0/1000
4 + 2 = 1, 7, 6, 8


ZatvoriPošalji
Kupci ovog artikla kupili su i
torte kolaci i kuglofiavanture nevaljale devojcicekuvar posnih jelakuvarni glumci
Grupa autora
Cena: 99.00 din
89.10 din
Cena: 528.00 din
475.20 din
Cena: 749.00 din
636.65 din
Iz istog žanra
artikal cena
Cena u knjižarama: 1500.00 din
1350.00 din
Cena za online kupovinu
Ušteda od 10.00%: 150.00 din
Rasprodato
artikal cena

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.