Vesti

„Severne vode“ Ijana Makgvajera u prodaji od 6. juna

05. jun 2023.
„Severne vode“, roman Ijana Makgvajera, pravo je osveženje na savremenoj književnoj sceni, prema oceni Njujork tajmsa, ubedljiv, briljantan i opčinjavajuće interesantan.

Pogledajte ga samo: smrdljivog, pijanog i brutalnog. Henri Draks je harpundžija na „Dobrovoljcu“, koji se zaputio iz Jorkšira u bogate vode arktičkog kruga. Na brodu je takođe, prvi put, Patrik Samner, nekadašnji vojni hirurg upropašćenog ugleda, bez novca i bez bolje prilike od toga da plovi kao brodski lekar na nasilnom, prljavom i zlehudom putovanju.

U Indiji, za vreme opsade Delhija, Samner je mislio da je iskusio samo dno. Nadao se privremenom predahu na „Dobrovoljcu“, ali sa Draksom u posadi ispostavlja se da je odmor nemoguć. Otkriće zločina u spremištu broda pokreće Samnera da nešto preduzme. I dok se odvija sukob između dva čoveka u ledenoj tami arktičke zime, postavlja se sudbonosno pitanje: ko će preživeti do proleća?

Sa divljim, nezaustavljivim zamahom i duhom crnjim od najcrnje noći, „Severne vode“ Ijana Makgvajera pletu izvanrednu priču o ljudskosti u najekstremnijim uslovima.

„Severne vode“ možete naći od utorka 6. juna u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.