Čuvari istorije od Kajmakčalana do Bitolja
Facebook Share Twitter Share

Čuvari istorije od Kajmakčalana do Bitolja

10%

10%

za 3

Cena u knjižarama: 13.200,00 din

Cena i do: 10.692,00 din

Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 dinara

*Popusti ne važi za artikle iz kategorija udžbenici, muzika, film i video igre

Dostupnost po knjižarama

Knjiga donosi današnju terensku sliku vojničkih grobalja i pojedinačnih grobnih mesta na prostoru od Kajmakčalana do Bitolja koje je iza sebe ostavila srpska vojska tokom borbi na Solunskom frontu.

Pored ilustracije sadašnjeg spomeničkog stanja, ovde su dati i podaci iz izveštaja (sada arhivske građe) koji su sačinjeni izmađu dva svetska rata, uključujući tu i izveštaje o ekshumacijama. Ova monografija je ilustrovana sa preko hiljadu fotografija u boji (lokaliteti i spomenici) koje su nastale prilikom sedmogodišnjeg autorovog terenskog istraživanja.

Na 943 strane knjiga sadrži spomeničke podatke prikupljene na 59 srpskih grobalja i na desetine pronađenih pojedinačnih grobnih mesta sa ukupno 648 spomenika sa kojih su verodostojno preneta 542 imena srpskih vojnika, kao i svi drugi podaci koji su uklesani na tim spomenicima. Za jedan broj vojnika dati su i biografski podaci, njihove fotografije, kao i podaci o dobijenim odlikovanjima (popisano je 65 odlikovanih ratnika sa 125 odlikovanja).

Prema oceni dr Nenada Lajbenšpergera, istoričara u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, jednog od recenzenata ove monografije, „od posebnog značaja je prethodno istraživanje na terenu, koje je donelo dodatne podatke o do sada poznatim lokacijama, ali i potpuno nove podatke sa do sada nepoznatih lokacija. Možda najznačajniju novopronađenu lokaciju predstavlja spomenik na lokalitetu Svetec, dosad potpuno nepoznat u srpskoj istoriografiji, memorijalnoj publicistici i uopšte savremenom sećanju na Solunski front i Prvi svetski rat. Upravo veliki terenski istraživački rad je ono što je vidljivo na stranicama ove knjige. Ovo je jedna od onih knjiga koja će i sama postati spomenik – spomenik o nadgrobnim spomenicima vojnicima koji su život dali za otadžbinu“.

Kategorija:

Godina izdanja:

Broj strana:

Pismo:

Povez:

Format:

nav-id:

bar-kod:

Knjige

2021.

943

Ćirilica

Tvrd

31 cm

A267594

9788690323609

Prosečna ocena

5

(0)
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Artikal nema komentare